Yoga Nidra

Slaap van de yogi’s

Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Dit geeft eigenlijk direct een misvatting, want het is alles behalve dan in slaap vallen. Bij Yoga Nidra beoefenen we een eeuwouden techniek, waarbij we tot een diepe staat van bewuste ontspanning proberen te komen. Je kunt het zien als diepe slaap, waar we met wakkere aandacht onze zintuigen, intellect en geest ontspannen. Het is een systematische oefening om het bewustzijn van onze externe wereld naar de innerlijke wereld te verplaatsen.

Wat doet Yoga Nidra?

Yoga Nidra kan door iedereen worden beoefend en biedt vele voordelen voor diegene die lijden aan slaapgebrek, angsten, concentratieproblemen en/of trauma’s. Het is ook zeer heilzaam en heeft een grote helende kracht voor iedereen die een dieper gevoel van vrede wil ervaren en een diepere verbinding met zichzelf wil maken. We worden vrij van de begrippen tijd, ruimte en rede. Wanneer dit gebeurt, neemt de hersenactiviteit af en gaat het lichaam in de genezende toestand. Daarom wordt ook gezegd dat een uur Yoga Nidra hetzelfde voordeel kan opleveren als een slaap van vier uur. Terwijl het lichaam in een genezende toestand komt, kun je gifstoffen op cellulair niveau opruimen, de geest opfrissen en bagage uit het onderbewustzijn verwijderen.

Sankalpa: jouw diepste verlangen

Tijdens een Yoga Nidra sessie begeleid ik je naar een comfortabele manier van zitten of liggen. Alvorens we starten in deze ontspannen houding, maken we het lichaam klaar door middel van verschillende opwarmende yoga oefeningen. Het kan fijn zijn om de les liggend uit te voeren (Shavasana), omdat dat natuurlijk de meest moeiteloze en evenwichtige rusthouding is. Maar het is ook heel gewoon en acceptabel om op je buik of op hun zij te liggen. Soms vraag ik je aan het begin van de les een Sankalpa te formuleren. Dit is niets anders dan een intentie, een besluit of jouw diepste verlangen uit te spreken in stilte.

Oefening baart kunst

Uiteraard geldt ‘oefening baart kunst’. Hoe eenvoudig het ook kan lijken, iedereen ervaart iets anders. De ene yogi heeft heel veel moeite met stil liggen, de ander heeft veel gedachten en weer een ander probeert misschien perfectie na te streven, Laat me je één ding duidelijk maken; perfectie bestaat niet! Alles is goed en alles mag er zijn. Hoe vaker je een Nidra sessie bij zal wonen, hoe meer je zal kunnen loslaten. Het ene moment, is het andere niet. Ervaar iedere les als nieuw en nodig jezelf uit om vriendelijk naar jezelf te blijven. Gedachten zullen er altijd blijven, maar het is hoe je naar deze gedachten kijkt.

Klaar om de innerlijke reis te maken? Boek jouw Yoga Nidra sessie!