Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een aanvulling op iedere andere Yang yoga stijl (Hatha, Vinyasa of Poweryoga). Yin yoga is ook heel goed te combineren met sporten als hardlopen, kickboksen en/of andere vormen waarbij we een hoge hartslag creëren. De poses die in yin yoga worden toegepast hebben als doel stilte te vinden en jou op zowel persoonlijk als op lichamelijk vlak te laten groeien. Het helpt de aanwezige blokkades in het lichaam op te ruimen en brengt onze bloedcirculatie weer op gang.

De passieve houdingen zorgen ervoor dat we ons lichaamseigen stof hyaluronzuur (gelei) sterk houden, net als water. Het smeert en hydrateert onze bindweefsel en onze gewrichten. Naar mate we ouder worden maken we minder hyaluronzuur aan. Yin Yoga kan dit ouderdomsproces vertragen.

Bindweefsel

Bindweefsel kun je eigenlijk zien als een soort van ‘lichaamspak’ welke ervoor zorgt dat we vrij kunnen bewegen, kunnen ademen en als bescherming biedt. Wat doet bindweefsel nog meer:het helpt bij de volledige structuur van het lichaam

* het biedt steun en bescherming van de organen
* het geeft verbinding aan iedere cel om met elkaar te communiceren
* het beschermt het lichaam tegen ziekmakers en infecties
* het helpt bij het herstellen van het weefsel, na bijvoorbeeld een operatie

Tijdsduur

Het bindweefsel bestaat uit drie lagen. Door bij de diepere lagen te komen, houden we yin yoga houdingen vaak 3 tot 5 minuten vast. Anders dan bij andere stijlen, geef je niet je volledige capaciteit maar benut je 80% van je kunnen. Hierdoor kun je bewust in de houding stappen en de houding ook comfortabel volhouden. Een yin yoga les wordt vaak ondersteund met nodigen ‘props’ als kussentjes, dekens, bolsters en/of yogablokken.

Nieuwsgierig geworden naar deze vorm van yoga?

Nog een aantal voordelen voor je op een rijtje:
* vermindert spierkrampen
* verbetert gewrichtsruimte
* vermindert spier- en bindweefsel spanningen
* verbetert de ademhaling
* zorgt van een afname in chronische terugkerende klachten en/of operaties

Check het lesrooster voor (online) yin yoga lessen bij jou in de buurt!