Hatha Yoga

Iedereen kan yoga beoefenen

Er doen ongeveer 35 miljoen mensen op de wereld aan yoga. Inmiddels zijn er meer dan 35 stijlen, welke allemaal zijn ontstaan uit de eeuwenoude, traditionele Indiase vorm: Hatha Yoga. Yoga is een discipline welke 5000 jaar geleden werd uitgevoerd door de monniken. Het ultieme doel binnen yoga is zelfrealisatie. Het vrij zijn van illusie, de materiële wereld en het begrijpen wat jouw ware identiteit is. Wie ben ik? Het klinkt ingewikkeld, maar het goede nieuws is: iedereen kan yoga beoefenen.

Het doel

Het doel van Hatha Yoga is in een oncomfortabele houding,het comfortabele vinden. Niet alleen in het lichaam, maar juist in je hoofd.Binnen de Hatha Yoga houden we (krachtige) houdingen voor een aantal seconden,soms minuten vast waarin we allerlei sensaties kunnen ervaren. Het gaat er nietom hoe ver je in de pose kan komen of hoe goed we zijn maar hoe we eigenlijk op onze eigen manier door het leven bewegen. Gecontroleerd, bewust en met acceptatie voor je eigen grenzen. Naast yoga houdingen, spelen ademhalingsoefeningen een belangrijke rol binnen deze stijl. Ook wel pranayama(levensenergie) genoemd.

Ontspannen vs. aanspannen

Tijdens een Hatha Yoga les worden er statische houdingen voor een langere tijd vastgehouden. Na een krachtige serie houdingen, waar we de spieren volledig aanspannen staat er een moment van ontspannen tegenover. Hierdoor switcht ons zenuwstelsel direct van onze ‘vecht-en-vluchtmodus’ (sympathisch zenuwstelsel) naar onze rust-en-verterings-stand (parasympatisch zenuwstelsel).

Door ons lichaam te mogen laten ontspannen, ontstaat er ruimte voor bewuste ademhalingen, nieuw bloedtoevoer en herstel. Dit maakt yoga ook direct anders dan andere fysieke oefeningen. Onze staat van zijn wordt kalm en dit zorgt direct voor vele gezondheidsvoordelen op lange termijn.

Welk niveau moet ik hebben?

Hatha Yoga is voor iedereen. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, hoe lening je bent of hoe vaak je yoga al hebt beoefent. Hatha yoga is voor ieder niveau. Binnen elke houding zijn er tal van opties. Ieder lichaam is anders. De perfecte yoga plaatjes laten vaak zien, hoe we ons lichaam forceren en voorbij onze grenzen gaan. Je kunt heel veel bereiken met het blijven oefenen, maar er is een limiet voor ieder lichaam. Het uiteindelijk doel is niet de perfecte houding, maar kijken naar wat jouw lichaam kan en doen wat voor jou goed voelt.

Yoga met Sparklynn

Graag nodig ik je dan ook uit op de mat bij Sparklynn! Iedere les is anders en je kan op ieder gewenst moment starten. Ervaar kracht, balans, rust en voel jouw innerlijke ‘sparkle’! Laat yoga in je leven toe en je zult meer ontspanning ervaren.

Personal Yoga

Liever eerst één op één kennis maken? Boek een privélesje voor jezelf of samen met jouw beste vriend/vriendin, vader/moeder, zus of broer. Op mijn Sparklynn fiets kom ik inclusief materialen naar je toe! Personal Yoga kan je helpen om meer zekerheid op te bouwen, samen te werken aan een persoonlijk doel of de eerste opstart maken alvorens je een groepsles volgt. Voel je altijd vrij om me een persoonlijke vraag te stellen via het contactformulier of via Whatsapp.