Zelfliefde in februari

Geplaatst op: 01 februari 2021 - door Lynn de Jongh.

Ik houd wel van mezelf. Ik houd niet van mezelf.

Februari. Valentijnsdag. De dag van de liefde. We houden onvoorwaardelijk van onze kinderen, man en huisdier. Maar ook de liefde voor je vrienden, familie, de zon, de natuur, je bed of een warme douche en alles en iedereen waar je sympathie en compassie voor voelt – in meer of mindere mate-. En wat je allemaal met liefde doet voor je dierbaren. Je hebt oneindig veel liefde als je het mij vraagt.

Maar hoe zit het met de liefde voor jezelf? Hou jij van jezelf? Jij ontbreekt vast en zeker in het lijstje. Het voelt ook een beetje raar om te zeggen dat je van jezelf houd. Of niet? Helaas lijkt zelfliefde ineens wel grenzen te hebben. Het lijkt aan allerlei voorwaarden te moeten voldoen, beperkt het zich tot af en toe een trots momentje en gunnen we onszelf vaak niet veel waardering. Toch is eigenliefde erg waardevol. Want als we wat meer van onszelf houden kunnen we meer ontspannen onszelf zijn, accepteren we ook onze ‘iets minder fijne kanten’ en eisen we niet zoveel van onszelf. Daar worden we blijer en gelukkiger van en dat stralen we dan ook uit naar de buitenwereld. Wat weer een positieve invloed heeft op onze relaties en de mensen om ons heen en de hele wereld. Zelfacceptatie en zelfwaardering liggen aan de basis van zelfliefde. Lukt het je om oprecht tegen jezelf te zeggen: ‘Ik ben oké met al mijn plussen en minnen?’. Dan accepteer je jezelf zoals je bent. En kan je het stapje maken naar zelfwaardering, dan zeg je oprecht tegen jezelf ‘ik ben de moeite waard’. Als dat lukt, dan zit het goed met je zelfliefde.

Lukt dat nog niet zo goed dan is het goed om je zelfliefde eens wat te vergroten. Hoe? Het is de kunst om zonder oordeel naar jezelf te kijken. Milder en minder streng zijn voor jezelf!  Ik heb drie oefeningen voor je om je eigenliefde te vergroten.

3 oefeningen voor meer zelfliefde

Oefening 1: de acceptatie mantra

Accepteer jezelf zoals je bent. Een mantra kan hier bij helpen. Een mantra is een woord, uitspraak of gedicht dat een magisch effect kan hebben op je eigen geest en begint met het woord ‘ik’. Als je een mantra regelmatig herhaalt, kun je écht voelen wat je tegen jezelf zegt, waardoor je er uiteindelijk ook écht in gaat geloven. Voorbeelden van acceptatie mantra’s kunnen zijn: ‘Ik ben goed genoeg’ of ‘Ik mag er zijn’. Probeer de dag te starten met driemaal jouw mantra in stilte te herhalen. Sluit je dag er ook mee af. Kracht van de herhaling!

Oefening 2: jouw mooiste eigenschappen

Schrijf op welke eigenschappen anderen in jou waarderen. Lees het regelmatig door, vooral wanneer je wel wat extra kracht of zelfliefde kan gebruiken. Je kunt je vrienden of familie ook vragen dit voor jou op te schrijven, op mooi papier dat je ergens op kunt hangen. Of als notitie in je telefoon, in een lijstje dat je bij kunt werken en kunt bekijken wanneer je wilt.

Oefening 3: trakteer jezelf

Soms kunnen we veel verwachten van een ander in een bepaalde situatie, waardoor we eerder teleurgesteld kunnen worden. Wanneer jij voelt dat je wel een complimentje kan gebruiken of wanneer er een moment is dat het allemaal even niet mee zit, trakteer jezelf op iets waar je blij van wordt. Vaak doen we het tegenovergestelde. We voelen ons somber, hebben weinig levensenergie en de negatieve gedachtes hebben vrij spel. Probeer jezelf bewust te worden van het feit dat je niet jouw gedachten bent en probeer het moment positief te draaien door jezelf te trakteren op een mooie bos bloemen, een tijdschrift of die lekkere smoothie. Maak het nog concreter, door jezelf minimaal één keer per week dit moment te gunnen. Ook weer iets om naar uit te kijken!

Zelfliefde voor jouw Zelf

Wanneer zelfkritiek plaats maakt voor zelfliefde, zul je meer rust ervaren en uiteindelijk meer kunnen inzien hoe uniek je bent. Deze maand maken we meer tijd voor momenten van zelfliefde tijdens mijn live yoga lessen. Neem een kijkje in het lesrooster en laat me je meenemen op een liefdevolle reis naar onze innerlijke sprankeling! Wees je eigen Valentijn deze maand! Trakteer jezelf op de online ‘Self-care Sunday’ op 14 februari aanstaande. Een Valentijnsflow inclusief zelfliefde meditatie!

Deel dit bericht: