Niemand is een binnenmens

Geplaatst op: 23 juni 2020 - door Lynn de Jongh.

De ‘lockdown’ staat nog vers in onze geheugen gegrift. Amper naar buiten mogen, terwijl de vogels je roepen en de zon je laat smelten achter het raam. Het voelde vreemd. Het doet me altijd denken aan de reclame van Bever: ‘Niemand is een binnenmens’. Het voelde dan ook heel ‘onnatuurlijk’ om meer binnen te zijn, terwijl we van ‘nature’ buiten horen te zijn. Leuke woordspelingen, als zeg ik het zelf.

Los van het feit dat het binnen zitten, me ook veel nieuwe inzichten heeft gegeven is er ook een soort van anti-binnen beweging bij me ontstaan. Zoveel mogelijk buiten doen; wandelen tussen het werken door, de fiets pakken (ook als het eigenlijk net even te ver is), buiten zitten tot het laatste straaltje zon achter de te hoge boom van de buurvrouw verdwijnt, alleen maar buitenleven. Uit onderzoek blijkt ook dat we ons niet alleen gezonder voelen door de frisse lucht of de prettige natuurlijk omgeving, het gaat nog veel dieper. De natuurervaring heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft aantoonbare gunstige effecten op het herstel bij stress en ziekte.

Yoga in de natuur

Wat is er dan ook fijner dan je hoofd leeg op unieke plekken in de natuur? In de natuur kunnen we ons brein van waakzaam en gericht op de visuele buitenwereld, naar de modus reflectief en op ons zelf oriënteren brengen. Hierbij speelt het aandachtssysteem een belangrijke rol. Je kunt je op die momenten nu eenmaal beter concentreren. Er zijn immers minder prikkels. Je kunt de focus brengen op de ruisende wind, de geluiden van vogels, het voelen van de zon op je huid, de reuk van vers gemaaid gras of naar binnen keren en simpelweg je ademhaling volgen. Directe zuurstofopname uit de frisse lucht, de bomen en planten.

Het buiten zijn, in combinatie met de rust willen houden in lichaam en geest -wat we in de Corona-tijd meer dan ooit hebben ervaren – is voor mij persoonlijk een positief resultaat welke ik vast wil houden. Vasthouden, maar ook jou in mee wil laten nemen. Yoga in de natuur, maakt me dan ook dubbel zo blij. Dat wil ik jou ook laten ervaren!

Eenwording

Het bracht me naar een visuele cirkel, waarin we ons allemaal bevinden. Yoga betekent letterlijk ‘verbinding of ‘eenwording’. In verbinding staan met onszelf en met de natuur. Contact maken met de natuur om je heen, betekent automatisch een verbinding aangaan met de natuur in jou. Buiten je verstand om, ervaren dat je onderdeel bent van het geheel. Als sociaal wezen sta ik dan weer niets liever in verbinding met jou, verbind ik mensen graag aan elkaar en aan de plek waar we yoga mogen uitoefenen. Cirkeltje rond toch?

Zomerrooster

De zomer is begonnen! Wanneer we naar de weersverwachtingen kijken, kan niets ons buitengeluk nog in de weg staan. Neem een kijkje op mijn gloednieuwe zomerrooster via mijn Sparklynn website en gun jezelf die zuurstof sprankeltjes op het strand, in een paradijselijke tuin of in de polder!

Tot op de mat!
Liefs,
Sparklynn

Deel dit bericht: