5x Skip de Winterdip

Geplaatst op: 22 januari 2024 - door Lynn de Jongh.
Skip de winterdip

5 tips tegen een winterdip

De dagen zijn kort. Donker, grijs en nat weer. We blijven meer binnenshuis en een zwaar gevoel ligt op de loer.
Last van een winterdipje? Heel normaal! Meer dan de helft van de Nederlanders heeft last zogeheten ‘SAD’ syndroom (seizoensgebonden affectieve stoornis) zodra de winter haar intreden maakt. Overmatig willen slapen, verlangen hebben naar meer koolhydraten, je terug willen trekken en sociale contacten willen vermijden. Dit alles heeft meerdere oorzaken. Zo hebben welbekend minder zonlicht wat we op kunnen snuiven, de temperatuur is lager en kan er een verstoring zijn in onze hormoonhuishouding. Kortom, een winterdipje kan een serieuze zaak worden. Voorkomen, is beter dan genezen. Maar hoe?

1. Licht

Als in; letterlijk ‘licht’ tot je nemen door middel van bijvoorbeeld lichttherapie. Dit kan, mits goed uitgevoerd, helpen om je biologische klok, die in de war raakt van de vermindering van daglicht, weer op gelijk zetten. Uiteraard kan een reisje naar de zon tijdens de wintermaanden ook een uitkomst zijn. Niet haalbaar? Zorg voor meer licht in je leven qua gevoel. Wat maakt jou licht? Wat laat jou zweven? Wat maakt je blij? Probeer daar de focus op te brengen. Jezelf in het licht te zetten. En, ga naar buiten!

2. Hulp

Op hulp vragen heerst nog steeds een taboe. We leven in een maatschappij waarin we alles alleen ‘lijken’ moeten op te lossen. Dit is echter niet waar. Laat ik vooropstellen, dat je niet de enige bent die last heeft van die winterblues. Wetend dat zoveel mensen met jou zwaarte kunnen ervaren, biedt al enige perspectief. Deel jouw gedachten, gevoel en vraag hulp aan iemand die dichtbij je staat. Soms is erover praten al genoeg. Het gevoel mag er zijn.

3. Yoga

Show up! Je matje uitrollen, een ademhalingsoefening, meditatie of een vorm van beweging kan al zoveel kalmte geven. Door het als standaard in te bouwen in jouw dag of week, wint de balans het van de eindeloze stemmetjes. Laat de excuses even voor wat ze zijn en wees het lichtpuntje op je yoga mat. Opkomen dagen, er zijn en je gedachten ruimte bieden biedt perspectief.

4. Angst vs. vertrouwen

Aan de andere kant van angst ligt vertrouwen. Mocht je veel angstgevoelens hebben en gevoelig zijn voor een winterdepressie, weet dan dat aan die andere kant het vertrouwen ligt. Een keuze die jezelf, en ook jij alleen kunt maken. Ontkoppel je gevoel en je gedachten. Je gedachten is niet wie je bent. Laat je omringen door gelijkgestemden. Creëer ruimte in je denkpatronen, mediteer en vertrouw in het universum.

5. Selfcare

JA, jij bent belangrijk! Geef jezelf dat ook net even iets meer liefde deze maanden. Zeg een keertje extra ‘nee’ en laat dat bad voor jezelf volstromen. Masseer je voeten met een warme olie of maak een heerlijke cacao om je dag vol liefde te starten. Pak dat boek, koop tulpjes voor jezelf en bak je favo cake. Zelfliefde is zo helend. En weet, het wordt altijd weer lente!

Wintergeluk

Toe aan wintergeluk en iets meer selfcare deze periode van het jaar? Doe mee met mijn gloednieuwe yogareeks ‘Wintergeluk’. Een yogareis vanaf jouw thuis vol magie, innerlijke sparkles en liefde. De lessen zijn zacht, met hier en daar een uitdaging en ieder week behandelen we een nieuw thema om de winterdip aan ons voorbij te laten gaan. Stap samen met mij die mat op en laat je 7 weken onderdompelen door je eigen licht! Meld je snel aan, want we starten 15 februari aanstaande!

Deel dit bericht: