5 tips om alleen op pad te gaan

Geplaatst op: 16 november 2021 - door Lynn de Jongh.

Dingen alleen doen, daar word vaak een beetje lacherig over gedaan. Waarom zou je alleen op pad gaan als je het ook met iemand anders kunt doen? Iets in je eentje doen is juist heel erg leuk: eindelijk heb je tijd om activiteiten te ondernemen die je normaal misschien niet zo snel zou doen, omdat niemand met je mee wil. Er alleen op uit gaan kan best eng zijn, maar je kunt je angsten overwinnen en een heerlijke dag in je eentje beleven. En tuurlijk, je hoeft niet direct net als ik het eerste en de beste vliegtuig naar India te pakken. Alles stapje, voor stapje. Met deze tips heb je sowieso een leuke tijd, ook al ben je de hele dag op jezelf aangewezen.

Alleen op pad gaan

Wat anderen van mij vinden

Voor veel mensen heeft alleen op pad gaan, iets ongemakkelijks. Wat als mensen denken dat je geen vrienden hebt? Laat ik dit gelijk uit de wereld helpen: veel mensen zijn te druk met zichzelf om zich überhaupt af te vragen waarom jij alleen bent. Hoe stoer dat jij dit durft en die andere persoon opgescheept zit die tetterende vriendin? Draai het eens om, als deze gedachten bij je opkomt. Jij doet het en het kan zomaar ook anders uitpakken. Misschien knoopt iemand wel een praatje met je aan, is die persoon wel jaloers dat jij leuke dingen alleen onderneemt. Zet je over je gêne heen. Uit je comfort zone stappen, is eng, maar na afloop voelt een nieuwe ervaring bijna altijd goed. Alleen iets ondernemen kan verruiming geven, nieuwe inzichten, het brengt je sneller in contact met mensen, je zoekt eerder oogcontact, het geeft je tijd om bij je gevoel te komen (eng!), zelf een mening te vormen.

5 tips om alleen op pad te gaan

Neem een boekje mee

Koop een mooie notitieboekje voor jezelf die altijd mee kan in je tas. Ideeën komen op de momenten dat je ze niet verwacht. Als je alleen op pad gaat, is er meer ruimte voor stilte. Er is immers niet iemand die tegen je praat. Maar je gedachten zijn er wel. Schrijf deze is op. Schrijf het van je af. Geef al jouw dromen, verlangens, ideeën vorm door het in een persoonlijk boekje te noteren. Dit boekje geeft een houvast, is van jou en schrijven kan een middel zijn om uiteindelijk van de stilte te kunnen genieten.

Doe iets wat jou blij maakt

Bij mooi weer is het fijn om lekker naar buiten te gaan. Het is dan meteen een mooi moment om je angsten te overwinnen en in je eentje iets in het openbaar te ondernemen. Dit kan in het begin heel klein zijn als je merkt dat je het spannend vindt. Maak een wandeling, bezoek een andere supermarkt en haal de ingrediënten voor een nieuw recept, haal jouw favoriete drankje en zoek een bankje met een mooi uitzicht of leen de hond van de buurvrouw en ontdek een nieuw park. We denken vaak groots, maar onthoud: niets moet, alles mag. Uiteindelijk doe je het altijd voor jezelf.

Laat je mobiel thuis

Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar het is O zo veilig. Een mobiel die je er altijd bij kunt pakken, zodat je weg kunt duiken van die enge stilte, die continue gedachten of misschien wel dat beangstigende gevoel. Het is oké. Jouw mobiel haalt je direct uit het hier en nu. Weg van waar het leven om draait. En ja, het is de makkelijkste weg. Tuurlijk kun je lekker je oortjes indoen en naar muziek luisteren. Maar wissel het soms eens af. Luister naar de vogels, de wind, je adem. Even terug gaan naar de basis, kan letterlijk een verademing zijn. Die externe prikkels hebben we al zoveel. Zie het als je oplaadmoment. Even niets. Je innerlijke systeem helen. Uitdaging? Pak je boekje er weer bij en schrijf woorden op die naar boven komen. Er is geen goed of fout.

Je bent altijd met jezelf

Onlangs was ik op een prachtige yoga event georganiseerd door de powervrouwen van Follow the Butterfly. Eén van deze dames kwam met een diepzinnige quote: ”Je bent nooit alleen, want je bent altijd met jezelf.” Ik vond dit zo mooi. Want hoe fijn is het, om te zijn met jouw unieke ik? Niemand is zoals jij. En jij weet als geen ander waar je voor staat, waar je blij van wordt en wat je op welk moment nodig hebt. Dus vanaf nu: je bent nooit meer alleen!

Benut de kracht van eerste keren

Als je nog nooit ‘echt’ iets alleen hebt gedaan, is alles wat je vanaf nu alleen gaat doen voor het eerst. Uit onderzoek van het Happiness Research Institute komt naar voren dat het merendeel van onze herinneringen die we op latere leeftijd hebben onthouden over iets gaan wat we voor het eerst hebben gedaan. Denk maar eens aan je eerste kus, je eerste keer fietsen zonder wieltjes of je eerste grote aankoop. Het is vaak een emotionele herinnering die je bij blijft. Wanneer we dit gevoel koppelen aan onze activiteit die we alleen ondernemen, kan het een expliciet gevoel geven van trots, overwinning, dankbaarheid en kracht. Jouw eerste bezoek aan een museum alleen, jouw eerste retreat of een grote reis alleen maken. You can do this!

Benieuwd naar mijn reis alleen door India? Lees hier de blogs!

Deel dit bericht: