#12 Yoga VS. Sporten Deel II

Geplaatst op: 25 februari 2020 - door Lynn de Jongh.

Hoe kan je yoga en andere sportactiviteiten nu zo goedmogelijk combineren? Persoonlijk zie ik yoga als aanvulling op en niet alsvervanging van. We willen sterk en fit zijn (of blijven), maar tegelijkertijdook meer ontspanning en rust. We willen calorieën verbranden, maar ook minderhouterig door het leven gaan. De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moetstellen, voordat je direct een 10 verschillende abonnementen afsluit; Wat ismijn doel en waar wordt ik écht blij van? Een doel zorgt ervoor dat je ietsvolhoudt en het jou energie geeft op zowel korte als de lange termijn. Sportenen/of yoga wordt op die manier geen ‘moeten’, maar ‘mogen’ en een fijnegewoonte wordt die niet meer weg te denken valt in jouw drukke bestaan. Krachtis belangrijk, maar balans vinden is nog belangrijker!

Om je een klein beetje op weg te helpen heb ik driepersoonlijke doelen geschetst, waarin jij jezelf misschien gedeeltelijk ofhelemaal in kunt vinden. Aan de hand van jouw doel kun je een yogavorm en eeneventuele sportactiviteit kiezen zodat je het optimale resultaat kunt behalenvan spieropbouw, conditie en ontspanning. Maak het vooral niet ingewikkelderdan het is, want het feit blijft dat niet iedere week er hetzelfde uit ziet.Gaan je de namen je al duizelen bij het alleen lezen van dit blog? Geen zorgen!Er is maar één manier om er echt achter komen wat het beste bij jou past en datis door het gewoon te doen!

Mijn persoonlijke aanpak? Op zondag maak ik voor mezelf al een globale planning van de week. Hoe druk zien mijn dagen eruit? Ik plan over het algemeen twee dagen in om actief te sporten, afgewisseld met 1 à 2 yogalessen per week. Probeer het zo efficiënt mogelijk voor jezelf in te plannen, door bijvoorbeeld een uur fanatiek sporten te combineren met een ontspannen yoga les. Op die manier bespaart het je weer een ritje sport – of yogastudio. Bekijk per dag waar je behoeften aan hebt. Heb je veel stress ervaren tijdens een dag werken? Verwen jezelf dan met een Yin Yoga les. Merk je dat je veel hebt gezeten en je lichaam stram aanvoelt? Plan dan een Vinyasa of Hatha les om je lichaam weer lekker soepel te krijgen!

Ik wil meer energie, een betere conditie en een paar kilootjes lichter is ook fijn. Yoga stijlen: Vinyasa, Hatha (flow), Hot Yoga
Sport: wandelen, fietsen, groepslessen/cardio (spinning, aerobics, boksen, gritt, zwemmen, bootcamp)

Ik wil meer energie, spiermassa opbouwen en sterker worden
Yoga stijlen: Hatha, Hot Yoga, Aeriel Yoga
Sport: pilates, krachttrainingen (Body Pump, CX, bootcamp, zwemmen)

Ik wil meer energie, rust & ontspanning
Yoga stijl: Yin Yoga, Yoga Nidra, Meditatie
Sport: wandelen, fietsen, dansen, buitensporten in de natuur met milde intensiteit

Uiteraard zijn bovenstaande vormen en stijlen slechts een greep uit wat er mogelijk is. Daarbij blijft alles heel persoonlijk en heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Iedereen krijgt energie van andere dingen, maar ook dit kan per week verschillen. Zodra je yoga en sporten niet alleen gaat zien als de bouwstenen voor je gezondheid, maar ook energie en plezier gever dan wordt het automatisch al veel leuker! Ga op ontdekkingsreis en wees niet te steng voor jezelf! Alles mag, niks moet!

Mocht je een keer geen tijd kunnen maken voor een yogales buiten de deur. Dan kun je ook veel online filmpjes vinden van korte yoga en/of meditatielessen, waardoor je toch een ontspannen moment voor jezelf neemt. Bijvoorbeeld via Yoga Online.

Wil je meer uitleg over de verschillende yoga stijlen? Jemag altijd contact met me opnemen!

Deel dit bericht: