All you need is.. essentiële oliën?!

Geplaatst op: 02 augustus 2021 - door Lynn de Jongh.

Essentiële oliën: het ruikt gewoon lekker of is er meer…?

Ruim een jaar geleden kregen de kleine amberkleurige flesjes voor het eerst mijn aandacht. Het rook lekker en het zag er kleurig uit. Het woord ‘essentieel’ riep bij mij vragen op. Al 30 jaar heb ik zonder geleefd, dus zo essentieel kon het niet zijn toch? Waarom waren mensen zo enthousiast over dit product? Wat voor mensen zijn dit? En geef je echt zóveel geld uit aan een paar druppels?

Masterclass Essentiële oliën

Ontdekkingstocht

Mijn zoektocht begon. Alvorens ik zelf een mening kon vormen, vond ik het belangrijk de wereld van de essentiële oliën te ontdekken. Ik houd ervan in het diepe te springen, te ervaren en mijn eigen conclusies te trekken. Uiteraard kon ik me mee laten nemen door direct olie goeroes, maar ik heb zelf ook jarenlang in de verkoop gewerkt. Laat mij maar gewoon de producten bestellen, uittesten en informatie opslurpen. Zo gezegd, zo gedaan. Enigszins sceptisch (vooroordeel) en nuchter (roots) stapte ik deze nieuwe wereld in.

Ik begon zoals bijna iedere nieuwe oliegebruiker met een introductiekitje, bestaande uit drie oliën: de citroen, de pepermunt en de lavendel. Een compact doosje, welke wordt ‘geadviseerd’ om mee te starten. In het begin begreep ik dit niet zo goed, maar nu kan ik beamen dat het fijn is om uit een collectie van meer dan 200 oliën (!) een richtlijn te hebben. Een olie voor de ochtend (citroen), een olie voor de dag (pepermunt) en een olie voor het slapen gaan (lavendel).

Mijn eerste ervaring

Mijn eerste ervaring ging met name naar de geur. Het rook best lekker. Na verloop van tijd, maakte ik de oliën meer eigen, door ze op vaste plekken te zetten in mijn huis. Na ongeveer een maand kwam ik erachter dat een flesje best snel leeg was, maar dat je beter één druppel kan mengen in plaats van met scheuten tegelijk over mijn gezicht, nek of waterkan te draperen. Ineens snapte ik het woord ‘duur’. Een olie is kostbaar, maar het juiste gebruik ervan maakt het duurzaam. Ik merkte dat mijn perceptie van iets duur vinden door de jaren heen is veranderd. Bij iedere aankoop denk ik nu: ”Ben ik bereid hierin te willen investeren?”. Met andere woorden, brengt dit product/dienst en/of service mij lange termijn geluk?

Door te kunnen ruiken, leef je.

Ik merkte op door de oliën te gebruiken, me in te lezen en ook diverse nieuwe geuren te ruiken bij fanatieke oliedames, dat mijn reukzintuig alerter werd. Alsof ik in een proces zat, waarbij ik steeds beter ging ruiken en beter geuren van elkaar kon onderscheiden. Na mijn korte Corona ziekbed in december 2020, realiseerde ik me dat het niet hebben van geur je leven echt minder leuk maakt. Geur geeft plezier, geeft smaak en kleur. Geur laat je dingen herinneren, je alert zijn. Door te kunnen ruiken, leef je. Corona ging gepaard met een lichte depressie, aangezien ik net voor een vermogen aan oliën had gekocht die ik allemaal niet meer kon ruiken! Dagen, weken lang zetten ik de flesjes onder mijn neusvleugels maar zonder resultaat. Ik was dan ook zo dankbaar als ik weet niet hoe, toen ik eindelijk de zweetsokken van mijn vriend weer rook. Deze olie kun je helaas niet kopen. Maar wees gerust, een drupje essentiële citroenolie in de wasmachine en de geur is als sneeuw voor de zon verdwenen!

Geurbeleving

Limbisch stelsel – ons oerbrein

Reuk is het enige zintuig, welke direct verbonden is met ons limbisch stelsel – het reptielenbrein van onze hersenen. Hiermee voelen we, herinneren we momenten, begeren we en raken we gemotiveerd. Vandaar dat onze reukzintuig de meeste emotionele/intuïtieve zintuig is. Door een slimme combinatie van receptoren ontvangen onze hersenen de geursignalen. Als mensen kunnen we gemiddeld 10.000 geuren herkennen en herinneren! Een wereld waarin we dus nooit uitgeleerd raken. De neus kan deze indrukwekkende activiteiten aan. Het moeilijke zit hem vaak in het kunnen benoemen van wat we precies ruiken en daar de woorden voor vinden. Uiteraard baart oefening, magie!

Een geur wordt al binnen 2 seconden naar de hersenen gebracht. Binnen 20 seconden zit de geur in je bloedbanen en binnen 20 minuten in al je cellen.

Geurbeleving

Mijn zoektocht ging verder en al gauw merkte ik dat het gebruik van essentiële oliën en het beoefenen van yoga zoveel overeenkomsten hadden. Beide zijn disciplines welke al eeuwenlang worden toegepast om lichaam en geest te laten ontspannen. Oliën en yoga helpen je in het huidige moment te komen. Het kan fysieke en emotionele klachten laten helen. Geuren laten je zintuigen verrassen, het heeft een therapeutisch effect, het kan blokkades herstellen en je kunt er een gevoel van rust en vrede door ervaren. De combinatie van essentiële oliën en het beoefenen van yoga geeft een totaalbeleving. In het moment, datgeen ervaren met je volledige aandacht, bewustzijn en al je zintuigen.

Het heelt niet jouw lichaam, maar geeft jouw lichaam wat het nodig heeft om zelf te helen”.

Beleving

Wat zijn essentiële oliën nu precies?

Essentiële oliën zijn aromatische verbindingen van de plant. Dit kunnen de wortels zijn, de stengels, de bladeren, bloesems, citrusvruchten, schors of hars. Puur natuur dus. Een olie werkt 50 tot 70 keer krachtiger dan een kruid. Je kunt je dus voorstellen, wat een klein flesje aan hoge concentratie bestanddelen bevat! Belangrijk is dan ook meteen om te vermelden: less is more! De oliën kunnen verder op verschillende manieren onttrokken worden uit de plant. Dit kan middels stoomdestillatie (eeuwenoud), maar ook via koude expressie waarbij de schil van de vrucht wordt gebruikt.

Gebruik

Je kunt de oliën op drie manieren gebruiken:

  • Topisch (aanbrengen op de huid i.c.m. draagbare olie)
  • Aromatisch (via inademing en/of diffuser)
  • Intern (in water, gerechten en/of capsules)

Of je de olie nu inzet voor een fijne massage, een geurbeleving tijdens jouw yogales of iedere dag start met een drupje in je water; alles is uitproberen en ervaren. Wat ik lekker vind, kun jij zomaar verafschuwen. Elke olie heeft zijn gebruiksaanwijzing en specifieke voordelen voor mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Iedereen kan het op zijn of haar manier inzetten, op elk moment van de dag. Er is eigenlijk maar één ‘maar’: HET WERKT VERSLAVEND!

Nieuwsgierig geworden?

Verslavend in de positieve zin natuurlijk. Alles met mate, zo ook het gebruik van de oliën. Door de hoge concentratie, kan de huid een reactie geven of kun je letterlijk je pastasaus (basilicum olie!) verpesten. Om die reden worden de hoogwaardige oliën ook niet via reguliere winkels verkocht. Het is belangrijk eerst de details te kennen en je te laten adviseren wat het beste bij jou past en de levensfase waarin je momenteel zit.

Nieuwsgierig geworden? Samen met de dames van Green-Made geef ik vanaf het najaar diverse workshops en masterclasses op locatie of bij jouw thuis. Uiteraard mag je me ook altijd een berichtje sturen. Benieuwd naar de combinatie van geuren en yoga? Kom naar één van de yogaretreats op de meest unieke locatie!

Deel dit bericht: