Help, ik zoek een yogamat ?!

Geplaatst op: 05 november 2020 - door Lynn de Jongh.

Waar de zoektocht begon…

Al enige tijd geleden ben ik ondergedompeld in de wereld van de yogamatten. Een wereld welke voor mij eerder alleen bestond uit een mooie kleur en leuke patroontjes. Aan de ene kant heb ik spijt dat ik me niet meer in die simpele manier van denken kan begeven, aangezien ik inmiddels zoveel informatie heb verzameld over de ‘ideale’ yogamat. Deze aanhalingstekens zijn niet voor niets, want ik val maar meteen met de deur in huis. De ideale mat bestaat niet. Een mat die en grip heeft, dik is, lang en breed, duurzaam, mooi én goedkoop is heb ik nog niet gevonden. Dat is alvast een fijne conclusie.

Het aanbod

Ik heb me de afgelopen maanden verbaasd over het feit dat het aanbod in yogamatten zo is gestegen. Echter is dit ook niet raar, want yoga neemt immers ook in populariteit toe. Wanneer je in detail gaat kijken, zijn er slechts enkele soorten van elkaar te onderscheiden. Deze deel ik graag aan het einde van mijn blog met jou, zodat je voor jezelf de beste keuze kan maken. Daar komen we dan direct al op een heikel punt; keuzes maken is iets wat we onwijs moeilijk vinden. Met name als we te veel informatie vergaren. We willen namelijk niet teleurgesteld worden in het product dat we aanschaffen, maar vooral niet teleurgesteld zijn in onszelf. De gedachte van ‘Hoe heb ik dit voor deze prijs kunnen kopen’ – is misschien nog wel het ergste gevoel, welke we zelf creëren. We hebben dan gefaald. Je wilt nu eenmaal de beste deal en kunnen pronken naar je yogi collega. Dat ego blijft om de hoek kijken.

India

Een jaar geleden reisde ik naar India af om een Yoga Teacher Training te volgen. Voordat mijn reis begon, heb ik nauwelijks nagedacht over wat voor soort mat ik mee moest brengen. Ik zou in dit land immers van zonsopkomst tot zonsondergang op de mat staan. Eenmaal aangekomen, zag ik dat mijn medestudenten hier wel anders over dachten. De dure, nog net niet met goud omlijste randjes matten kwamen uit gelikte yogatassen volgeplakt met merken waar ik toen nog nooit van gehoord had. Heerlijk naïef. Ik heb de volledige 4 weken training op een mat van € 25,- mijn yoga oefeningen volbracht. En… ook ik heb me diploma behaald.

Het oog wil ook wat

Hier kom ik dan ook op een punt dat meer dan de helft van de yoga matten die verkocht worden puur alleen voor het oog zijn gemaakt. We zijn nu eenmaal gevoelig voor warme tinten, originele patronen & leuke figuurtjes. En tuurlijk, ook ik ben niet van steen. Nu een jaar later, geef ik niet alleen les op een tweedehands yoga mat van AKO maar beoefen ik ook dagelijks mijn eigen practice op deze mat. Het is meer dat de wereld om mij heen, soms laat geloven dat ik een dure mat aan moet schaffen omdat ik nu eenmaal docente ben. Hierdoor wilde ik meer weten over dit onderwerp, naast dat ik bijna wekelijks de vraag krijg van yogi’s welke mat ze het beste kunnen kopen.

Materiaal & duurzaamheid

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: Wat is jouw doel van aanschaf? Wil je de mat voor meerder stijlen gebruiken? Ben je trendgevoelig?Hoe veel waarde hecht jij aan duurzaamheid? Er zijn veel misvattingen over dat laatste punt. Een yoga mat kan gemaakt zijn van PVC (polyvinyl chloride), natuurrubber (open en gesloten celstructuur), yoga matten van rubber met PU toplaag, synthetisch rubber, TPE (Thermoplastische elastomeren), katoen, kurk, jute en schapenwol. Ben je me al kwijt? Er is dan ook veel misvatting over het feit welk materiaal nu het meest duurzaam is. Uit onderzoek van Babette Porcelijn (Think Big, Act Now) komt naar voren dat een yoga mat gemaakt van kurk het meest duurzaam is, met een verrassende opvolger: PVC! De slechtste keuze is katoen of wol. Vaak kijken we enkel naar is een product biologisch afbreekbaar. Waar we vaak helemaal niet naar kijken is naar hoe iets gemaakt is. Terwijl daar de grote impact in zit. 80% van de impact, zit gemiddeld genomen, in de productie. Als je dat weglaat, heb je een enorm blinde vlek. Eigenlijk moet je dus veel verder terugkijken in het productieproces. Dan is er nog een tweede overweging welke vaak vergeten wordt, maar ook zeker meegenomen moet worden als je geeft om duurzaamheid. Hoe vaak koop jij een nieuwe mat? Koop je ieder jaar een nieuwe of wil je een aanschaf voor het leven? Ieder jaar een nieuwe mat kopen, heeft een enorme impact op het milieu. Daarop aanhakend is een mat lenen of tweedehands kopen de meest duurzame keuze. Vrij logisch, toch?

Het grote verschil in een goedkope PVC mat kopen bij een fitnessschool ten opzichte van een yogawinkel of een andere kwaliteitsshop is dat het met een Oeko-Tex keurmerk wordt gemaakt. Dat is een gecertificeerd keurmerk, waarbij je zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Dit verklaart tevens ook weer het grote prijsverschil. De goedkoopste mat die ik kon vinden is € 5,- en verkrijgbaar bij de webshop Wish. De meest dure yoga mat is € 166,- van het merk Jade en verkrijgbaar bij de speciaalzaak Yogisha in onder andere Amsterdam.

In deze speciaalzaak heb ik me begin deze maand dan ook even uitgeleefd door verschillende matten te voelen, maar ook echt uit te rollen in de winkel om mijn Down Dog even te testen. De duurdere categorie matten zijn allemaal gemaakt van natuurrubber, vrij van PVC, extra dik, superieure demping, uitstekende grip, extra breed en lang. Een kijk in de keuken, waar dit natuurrubber dan is geproduceerd blijft uit en is ook moeilijk te achterhalen na onderzoek op het web. Echter blijft het een natuurproduct, waardoor er na 5 tot 8 jaar weer een nieuwe moet komen. Dan is € 166,- veel geld. Je betaalt hoe dank ook altijd voor een merk.

Waar let je nog meer op?

Naast de prijs, de kleur & de duurzaamheid is de functionaliteit ook erg belangrijk. Als je mij advies zou vragen zou ik met name in een mat investeren die gemaakt is voor alle yogastijlen. Het is misschien zo dat je nu alleen rustige yogalessen beoefent, maar wie weet ben je over een aantal jaar ook nieuwsgierig naar Vinyasa of Hot Yoga. Op die manier hoef je niet voor iedere stijl een andere mat te kopen, wat uiteindelijk ook weer beter is voor het milieu. Een extra dikke mat kan fijn zijn voor mensen die last hebben van hun gewrichten. Een extra brede of lange mat, voor mensen die graag over de gehele mat willen bewegen. Deze opties maken de mat ook weer ietsjes duurder. Mocht je dit dan ook niet nodig hebben, dan kan je hier op besparen. Verder is een plakkerige mat fijn voor een goede grip, evenals goede demping en textuur zodat de mat balans geeft in iedere houding. Wanneer je dit niet hebt, ga je het doel van yoga beoefenen al voorbij. Je hebt letterlijk niets aan een mat, waar je telkens op uitglijdt.

And the winner is..

Uiteraard willen we graag een antwoord horen op de vraag: ‘Wat is jouw advies?’. Hierbij dan ook alle bovenstaande punten meegenomen en MIJN conclusie na een lang veldonderzoek heb ik een top 3 samen kunnen stellen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een eerlijke (duurzaam materiaal + duurzaam proces), goede prijs-kwaliteitsverhouding & levenslange yoga mat. Ik vind het belangrijk om een zo kleine mogelijke voetafdruk achter te laten op deze aardbol. Bij een mooie kleur, of fancy patroon drijft ons ego weer de overtoom en dat is eigenlijk totaal niet yogi. Die kleur of patroon is super trendgevoelig en kan uiteindelijk ook weer gaan vervelen. Dit zorgt voor opnieuw een aankoop en we doen er al zoveel in een jaar.. Zo bewust als je jouw practice uitvoert, zo bewust zou je aankoop ook moeten zijn.

Top 3

1) Tweedehands yoga mat ?

Heb je weleens gekeken om een mat van jouw yogaschool te lenen of eventueel over te kopen? Heeft jouw beste vriendin niet toevallig nog een hele goede mat liggen die je kunt lenen? Of heb je Marktplaats al eens afgespeurd? Misschien niet direct iets waar je aan denkt, maar waarmee je wel echt het verschil kunt maken. Helemaal wanneer je net begint met yoga, kun je op die manier verschillende matten uitproberen om vervolgens een weloverwogen keuze te maken.

2) TPE Yogamat van Lotus

De nummer twee welke hoog scoort op duurzaamheid, maar ook betaalbaar is voor iedereen is de onlangs in de markt gebrachte TPE yoga mat van Lotus.
* 100% recyclebaar (PVC, rubber- en latexvrij)
* gesloten celstructuur (geen bacteriën & nare geuren die achterblijven)
* licht gewicht, daardoor makkelijk mee te nemen
* waterafstotend
* goede grip & beide kanten van de mat kan worden gebruikt (183 cm lang!)
* goede prijs-kwaliteit: € 38,95 in verschillende kleuren

3) EKO Lite Pro 4mm Yoga Mat

De meest duurzame natuurrubber yogamat, waar je ook duur aan moet.
* milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar
* zacht & grip (ook bij warme yogasessies als Hot)
* goede demping & keuze uit originele patronen
* je moet er wel duur aan: vanaf € 75,- bij een dikkere variant neemt de prijs toe

Voel je vrij jouw ervaringen met me te delen! Wil je van gedachten wisselen of twijfel je nog over jouw aankoop? Je mag me altijd een berichtje sturen of bellen! Veel succes met het maken van jouw keuze!

Liefs, Lynn

Deel dit bericht: