Doei Detox. Hoi leven!

Geplaatst op: 04 januari 2021 - door Lynn de Jongh.

Detoxen

Ik houd niet van het woord detoxen. Ik houd ook helemaal niet van detoxen zelf. Misschien komt het door een licht trauma van een paar jaar geleden. Misschien door de vele afslankmethodes, waar ik als kind mee ben opgegroeid omdat mijn vader een paar kilootjes kwijt wilde. Eén woord komt altijd sterk bij mij naar boven als ik aan detoxen denk: tarwegras. Ik weet het; een normaal mens weet niet hoe dit ruikt. Maar ik als niet normaal mens, moest een keer zo nodig ontslakken. Drie dagen niks eten, sappen drinken, overleven en vooral niet leven. Want laten we eerlijk zijn; als we nu niet lekker mogen eten of drinken dan is het leven vrij weinig aan toch? Mijn trauma is dus ontstaan in deze periode van het afscheid nemen van die slakken. Die overheerlijke drankjes bestonden uit allerlei vitamines, mineralen en nodige stoffen met als klap op de vuurpijl tarwegras. Een soort van muffe, overheersende hooi geur waardoor iedere sap hetzelfde smaakte. Ik krijg nog kokhalsneigingen als ik er weer aan denk. Mijn beste vriend in die tijd was de diksap van de Appie. Een flinke scheut, maakte het sappen dragelijk. Hoe ik die drie dagen ben doorgekomen, is mij nog een raadsel. Hoe mensen dit 5 of soms wel 9 dagen volhouden, kan ik niet begrijpen. Uiteraard wel alle respect voor diegene die ooit op standje overleven hebben gestaan. De output was fascinerend (ik zal niet in detail treden). De bijwerkingen waren opzienbarend. Inclusief herinnering voor het leven. Als je het dus aan mij vraagt? Doei Detox. Hoi leven!

Januari

Dat januari 2021 een andere januari is dan anderen jaren, dat zullen we allemaal beamen. Onze hoogtepunten hebben plaatsgemaakt voor een constante, middelmatige saaiheid welke we zo nu en dan best kunnen omarmen. Het begin van het jaar, starten we vaak met al onze goed bedoelde voornemens om deze vervolgens in februari weer te laten varen. Afvallen, meer sporten, gezonder eten, een maand geen drank, een maand geen vlees, meer slapen en detoxen natuurlijk. Voornemens zijn leuk, maar (vaak) kortstondig en geven meer schuldgevoelens dan lange termijn geluk. Wanneer je je namelijk niet aan jouw voornemen houdt, dan is het duiveltje daar binnen no-time om te vertellen hoe zwak je wel niet bent. Hoe meer iets moet, hoe meer aversie we er tegen krijgen. Wat mij betreft gooien we de goede voornemens dan ook over boord en gaan we samen opzoek naar een fijne, passende levensstijl die hoort bij jou, maar bovenal bij deze tijd. Een beetje Yin en een beetje Yang. Alles met mate. En plezier houden in de dingen die we doen.

Anders dan anders

Boven al onze voornemens, hoe groot of klein ook staat een gemeenschappelijke deler: ons gedrag. Wanneer we ons bewust worden van ons denken en ons handelen dan creëren we altijd een keuzemoment. Een moment waarin we kunnen kiezen ‘Ja’ ik wil die zak chips leeg eten of ‘Nee’ ik ga even naar buiten om te wandelen. Het is een fractie van een seconde waarin jij kunt kiezen. Wanneer je er niet bij bent met jouw gedachten, jezelf gek piekert of op de automatische piloot staat maak je vaak de keuze waar we ons achteraf schuldig over voelen. Nodig jezelf deze maand dan ook eens uit om simpele handelingen eens heel bewust te doen. Zodra je namelijk de keuze hebt gemaakt, kan je het loslaten en voelt het ineens niet meer zo logisch om te snoepen. En tadaaaa… je eigen gecreëerde detox! De detox van het afscheid nemen van minder goede keuzes en het kiezen voor verheldering, verlichting en jouw lange termijn geluk. De komende maand daag ik je uit 1x per dag iets anders te doen dan anders. Dit mag heel klein zijn, maar weet dat kleine veranderingen een grote inspiratiebron kunnen zijn. Ondanks dat we veel dingen niet mogen deze maand, gaan we ons concentreren op wat wel kan en mag en brengen we onszelf zo nu en dan buiten onze comfortzone. Nieuwe prikkels hebben we nodig om te groeien, ons te ontwikkelen en gemotiveerd te blijven in wat we doen om uiteindelijk jouw doelen voor 2021 te behalen!

De 5 Sparklynn detox tips

1) Leef per dag

Probeer per dag te kijken naar wat jij nodig hebt, maar vooral waar je zin in hebt. Als we een voornemen bepalen voor onszelf, pinnen we ons vaak vast aan één maand of soms nog wel langer. Maar wanneer je jouw voornemen kleiner maakt, valt het ook niet zo tegen als het even niet lukt. De gedachte: ‘Dan is de hele maand al verpest en alles voor niets geweest’, komt dan minder snel om de hoek kijken. Neem de dag zoals deze komt. Niet elke dag zal goed zijn, maar er zit wel iets goeds in elke dag!

2) Mindfull eten

Probeer één keer op een dag (op z’n minst een week lang) mindfull te eten. Dit mag je ontbijt zijn, lunch of avondeten. Vanaf het moment dat je opschept tot de laatste hap probeer je al jouw zintuigen te gebruiken om de maaltijd in je op te nemen. Wat zie je? Waar komen de producten vandaan? Welke structuur kun je voelen? Welke smaken komen er vrij? Zoet, zuur, zout of bitter? Blijf gedurende je hele maaltijd met aandacht bij jouw zelfgemaakte gerecht. Neem jouw partner of kleine mee in de uitdaging en wissel ervaringen uit. Aandacht voor eten en met aandacht eten zorgen ervoor dat je langzamer eet, eerder vol zit, het is beter voor je spijsvertering, je bent dankbaarder en je hebt nieuwe gesprekstof! En uiteraard, onze televisie en mobiele vriend zijn niet uitgenodigd voor dit diner!

3) Yoga vanuit een ander perspectief

Een online yoga les vanuit jouw eigen woonkamer vergt discipline. Eén uur in je veilige crib lijkt soms veel langer te duren, dan in die inspirerende yogaschool. Ook hier geldt verplicht jezelf niet om dat hele uur vol te maken, maar stap op je mat zonder verwachting. Laat het gebeuren. De ene dag vliegt de tijd en voel je de flow, de andere keer kost het je meer moeite. Lastig hè mens zijn? Een schrale troost: iedereen dealt hiermee! Een simpele, maar effectieve tip is dan ook om je plek waar jij jouw practice beoefent eens te wisselen. Draai je mat eens om, pak een plek in een andere ruimte of volg de les samen met een vriend of vriendin en wissel met de locatie. Maak er jouw les van door een lekkere kop thee voor jezelf te maken, een olie te gebruiken voor of na de les zodat je jezelf een kleine hoofd en/of gezichtsmassage kan geven of zet eens een andere muzieklijst op.

4) Schrijf je hoofd leeg

Het is bewezen dat schrijven een krachtig middel is om zorgen, angsten en piekergedachten van je af te zetten. Nu hoef je niet direct dagboeken vol te schrijven, maar ook hier kun je klein beginnen. Pak een schriftje, pen en voordat je gaat slapen schrijf je in enkele zinnen op waar je die dag dankbaar voor was. Een regenboog die je hebt gezien, een oude dame die je hebt geholpen, de glimlach van je kind. Klein geluk is waar het om gaat. Het opschrijven zorgt voor de herinnering, maar ook voor het besef. Dit besef, deze dankbaarheid helpt ons uiteindelijk naar meer innerlijke rust – langdurig geluk. Pak die pen en detox je hoofd leeg!

5) Zo simpel kan het zijn

Een paar jaar geleden zei een oud-collega tegen mij: ‘’Lynn, het moment dat je geniet van die suikerbom is zo kort. Het moment dat je er spijt van hebt is vele malen langer’’. Die simpele zin heeft veel voor mij betekend tijdens mijn suiker challenge in 2017. Elke keer als mijn hoofd zei: ‘’Eet, eet, eet’’, dan dacht ik weer aan deze wijze woorden. Het kan zo simpel zijn, maar wellicht kan deze zin jou ook helpen voordat je je overgeeft aan een emotie. Wat dat is wat we vaak doen, eten omdat we ons leeg voelen, verdrietig of eenzaam zijn. Ik heb het dan uiteraard over slechte producten met veel geraffineerde suikers, zoals snoep, taart, chips of ijs. Detox deze producten nou ook niet direct helemaal uit je huis, maar houd ze voor de bijzondere momenten. Om iets te vieren of om naar toe te werken. Het kost voor enkele seconden heel veel moeite, maar het moment daaropvolgend is zoveel krachtiger dan ieder andere suikerboost!

Deel dit bericht: